Ahmet Topçuoğlu

Pazarlama Danışmanlığı

Ahmet Topçuoğlu > Danışmanlık Hizmetleri > Pazarlama Danışmanlığı
pazarlama danışmanlığı

Bazı şirketler, büyüme için sadece satış ve finansa odaklanırken pazarlamanın gücünü göz ardı edebiliyor. Oysa pazarlama; markanın bilinirliğini artırır, müşteri çekerek satışları yükseltir ve uzun vadeli başarı sağlar.
Pazarlama danışmanlığı, bu stratejilerin doğru şekilde uygulanmasına rehberlik eder ve şirketlerin sürdürülebilir bir büyüme yakalamasına katkı sunar.

Pazarlama Danışmanlığı Nedir?

Pazarlama danışmanlığı, bir şirketin marka ve ürünlerini analiz ederek, hedeflerine ulaşması için stratejik öneriler ve planlama sunan bir hizmettir. Bu hizmet pazarlama stratejilerini geliştirme, pazar durumunu analiz etme ve rekabet avantajı oluşturma gibi maddeleri içerir.

Satış pazarlama danışmanlığı, dijital pazarlama danışmanlığı gibi birçok alanın da danışmanlığını içermektedir.

Bu noktada sektörde yanlış bilinen bir durum söz konusudur: Günümüzde işletmelerin dijital ortamda faaliyet sürdürmesi nedeniyle, pazarlama danışmanlığı sadece dijital pazarlama danışmanlığı ve reklam hizmetlerinin planlanması gibi algılanmaktadır.
Oysa pazarlama danışmanlığı, işletmelerin çevrimiçi varlığın güçlendirmekten daha fazlasıdır. Sektörün dinamiklerini diğer iş süreçleri ile harmanlayabilen, iş ve süreç yapısına hakim profesyoneller tarafından hizmet sağlanmalıdır.

Pazarlama Danışmanı Ne iş yapar?

Bir pazarlama danışmanı, şirketin hedefleri, misyon ve vizyonu kapsamında pazarlama süreçlerini yeniden şekillendiren ve bu adımları yöneten bir rolde yer almaktadır.
Pazarlama danışmanları; pazarı, rakipleri ve şirketinizi inceledikten sonra aşağıdaki konularda yanıtlar üretirler:

  • Şirket hedeflerinin belirlenmesi
  • Hedefe ulaşmak için kullanılacak stratejinin belirlenmesi
  • Şirketimizin pazardaki konumunun belirlenmesi
  • Hedef kitlenin tespit edilmesi ve ihtiyaçlarının ortaya konması
  • Hedef kitlenin ihtiyaçlarını doğrultusunda ürün ve satış vaatlerinin şekillendirilmesi
  • Ürün geliştirme
  • Satış kanallarının belirlenmesi
  • İletişim stratejisi
  • Bütçe ve iş planlarının hazırlanması

Bir pazarlama danışmanının, pazarlama alanında derin bilgi ve deneyime sahip olması gerekmektedir. Yani, sektörün dinamiklerini anlayabilecek bir ‘know-how’a ihtiyaç duyar.

Pazarlama Danışmanları Nasıl Pazarlama Planı Oluşturur?

Pazarlama danışmanları, pazarlama faaliyetlerinin uygulanmasını ve kontrolünü belirten yazılı bir plan oluşturmaktadır. Pazarlama süreçleri için gerekli kaynak ve metotların aktarıldığı bu planda aşağıdaki adımlar yer almaktadır:
Durum Analizi: Pazar, rakipler ve hedef kitle hakkında gerekli veriler toplanarak analizler yapılır. SWOT analizi (güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) bu aşamada yapılmaktadır.
Hedef Belirleme: İşletme için kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin tanımlanması gerçekleştirilmektedir.
Strateji Geliştirme: Ürün, fiyat, yer ve promosyon (4P) unsurları belirlenerek benzersiz değer teklifi oluşturulmaktadır.
Pazarlama Araçları Seçimi: Seçilen stratejilere dayalı olarak uygulama adımları detaylandırılmakta ve pazarlama faaliyetlerinin dijital ortamda mı geleneksel ortamda mı ilerleyeceği kararı alınmaktadır.
Bütçe Belirleme: Pazarlama faaliyetlerine ayrılacak bütçe belirlendikten sonra harcamalar ve beklenen dönüşümler planlanmaktadır.
Uygulama: Pazarlama planı uygulanmakta, performans göstergeleri takip edilerek iyileştirmeler yapılmaktadır.

Pazarlama Planı Örnekleri Nelerdir?

Sektöre yeni giren bir doğal zeytin üreticisi bir marka ele alındığında, pazarlama planına göre aşağıdaki gibi temel bir tablo ortaya çıkmaktadır:

Durum Analizi
Zeytin ve zeytinyağı pazarında sağlıklı yaşam trendinin artması ile beraber organik ürünlere yönelik talep yükselmektedir. Rakipler arasında hem yerel hem de uluslararası markalar bulunmaktadır.

Hedef Belirleme
Kısa Vadeli Hedef: İlk 6 ay bazında satışları %10 oranında artırmak.
Orta Vadeli Hedef: 2 yıl içinde marka bilinirliğini %40 oranında artırmak.
Uzun Vadeli Hedef: 3 yıl içinde online platformdaki satışları %60 oranında artırmak.

Strateji Geliştirme
Ürün Çeşitleri: Organik yeşil zeytin, organik siyah zeytin, aromalı zeytin çeşitleri
Fiyatlandırma Stratejisi: Yüksek kaliteli ve organik ürünler sunulduğu için piyasa ortalamasının üstünde fiyat.
Yer:Online web sitesi üzerinden satış gerçekleştirilmesi ve yerel restoranlar ile işbirliği
Promosyon: Sağlıklı yaşam ve beslenme üzerine blog yazıları, zeytinyağı ile tarifler
Strateji: Ürünlerin kalitesi ve sağlık faydaları üzerine odaklanarak eğitim ve bilgilendirme kampanyaları düzenlemek.

Pazarlama Araçları Seçimi
Online satış ve e-ticaret platformlarında yer almak.
Müşterilere özel indirimler ve tarifler içeren e posta pazarlaması.
Yerel pazarlarda tadım etkinlikleri düzenlemek.

Bütçe Belirleme
Toplam Bütçe: 90.000 TL

  • Dijital Pazarlama: 40.000 TL
  • E-ticaret Geliştirme: 25.000 TL
  • E-posta Pazarlaması: 10.000 TL
  • Geleneksel Pazarlama: 15.000 TL

Pazarlama Stratejisi Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Pazarlama stratejisi, pazarlama amacının nasıl yapılacağını açıklayan ve bu amaca yönelik eylemleri belirten bir plan özelliği taşımaktadır.

Pazarlama stratejisi oluşturulurken aşağıdaki adımlar izlenmektedir:

1- Pazar ve Rakip Analizi: Pazarın ve rakiplerin tüm tanımları yapılarak; pazar büyüklüğü, pazara dair trendler ve rakiplerin analizi yapılmaktadır.

2- Hedef Kitleyi Belirlemek: Pazardaki müşteriler incelenerek yaş, cinsiyet, gelir seviyesi gibi kriterlere göre gruplandırılmaktadır. Ayrıca bu aşamada hedef kitlenin ihtiyaçları, tüketici olarak beklentileri ve satın almayı etkileyecek kararları listelenmektedir.

3- Değer Teklifi Geliştirmek: Hedef kitle belirlendikten sonra ürün veya hizmetin, hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve beklentilerini nasıl karşıladığı ve rakiplerden nasıl farklılaştığı tanımlanmaktadır.

4- Pazarlama Hedefleri Belirlemek: Pazarlama çabalarının hangi yönde ilerlediğini gösteren hedef belirleme aşamasında genellikle “SMART kriterleri ” kullanılmaktadır. Bu kriterler hedeflerin; spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamana bağlı olması yönündedir.

5- Pazarlama Kanalları Seçmek: Pazarlama faaliyetlerinin hangi dijital veya geleneksel kanallar üzerinden yürütüleceği kararı verilmektedir.

6- Pazarlama Stratejisini Uygulamak: Hedeflerin, rakiplerin ve pazarın tanımlandığı ortamda artık pazarlama stratejisi belirleme adımına geçilmiştir. Belirlenen stratejinin her bir adımı belirli bir zaman ve bütçe dahilinde gerçekleşmektedir.

7- Performans Ölçümü ve İyileştirmeler Yapmak: Belirlenen stratejilerin etkisi anahtar performans göstergeleri (KPI’lar) ile belirli aralıklarla izlenir. Ölçümlere göre iyileştirmeler devam etmektedir.

Pazarlama Stratejisi Örnekleri

Hem yerel pazarda hem de uluslararası düzeyde başarıyı yakalamış çeşitli markaların izlediği ürün pazarlama stratejileri, işletmelere ilham verebilecek niteliktedir.

  • Türkiye’de faaliyet gösteren Bim; düşük fiyatlı ürünler sunarak geniş bir kitleye hitap etmekte, maliyet liderliği stratejisi izlemektedir.
  • Starbucks; kişiselleştirilmiş teklifler ve sadakat programı ile müşteri bağlılığını artırarak sadakat stratejisi izlemektedir.
  • Apple; farklılaştırma stratejisi ile pazarda rakiplerinden ayrı bir konumda yer almaktadır.

Marka Yönetimi Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Marka bilinirliğinin artırılması ve marka kimliğinin güçlenmesi için oluşturulan marka yönetim sürecinin temel bileşenleri marka stratejisi, marka konumlandırma, marka izleme ve marka değeri olarak tanımlanabilir.

Marka Stratejisi belirlenerek bir markanın nasıl tanıtılacağı, hedef kitleye nasıl ulaşılacağı gibi sorulara yanıtlar bulunarak bir plan oluşturulur.
Marka Konumlandırma ile markanın benzersiz tarafları öne çıkarılarak pazarda nasıl duracağını belirlenir.
Marka İzleme ile markanın performansı, pazardaki konumu ve müşteri algısı düzenli olarak değerlendirilir. Bu, marka yönetiminin en önemli aşamalarından biridir.
Tüm bu faktörlerin çıktısı olarak, markanın pazardaki ekonomik değeri şekillenmiş olur. Bu da Marka Değerini belirleyecektir.

Marka Konumlandırma Nedir?

Bir markanın hedef kitle açısından durduğu konumu belirleme ve pazardaki rakiplerine karşı nasıl algılanacağını tanımlama sürecidir. Marka konumlandırma stratejileri ile müşterinin zihninde kalıcı bir iz bırakmak amaçlanmaktadır. İyi bir marka konumlandırması, müşteri sadakatini oluşturmakta ve pazarda rekabet avantajı sağlamaktadır.
Marka konumlandırma örneği olarak verilebilecek Red Bull markası, enerji ve macera teması ile pazarda öne çıkmaktadır. Ekstrem sporlar, macera etkinlikleri ve çeşitli sponsorluklarla bu konumlandırmayı pekiştirirken, “Red Bull kanatlandırır!” sloganı ile de marka imajını güçlendirmektedir.

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Nedir ve Neden Önemlidir?

Dijital pazarlama danışmanlığı, firmaların çevrimiçi varlığını güçlendirmek için çeşitli faaliyetler sunan bir hizmettir. Sosyal medya pazarlaması, reklam faaliyetleri, SEO çalışmaları, e-mail pazarlama faaliyetleri gibi kullanıcı odaklı çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışmaların planlanması ve bir yönerge halinde sunulması dijital pazarlama danışmanlarının görevidir.

Web 2.0 ile kullanıcının sadece içerik tüketmeyip içerik de ürettiği bir döneme girilmiştir. Bu dönemde sosyal medya hayatımızda daha çok yer etmiş, rekabet ortamında işletmelerin dijital alanda faaliyet göstermesi neredeyse zorunlu kılınmıştır.
Bununla beraber müşteri memnuniyeti, kullanıcı odaklı stratejiler geliştirmeye ilk koşul olmuştur. Artık geleneksel pazarlamada duymadığımız “Influencer pazarlama” gibi bazı terimler dijitalde karşımıza çıkmıştır. Pazar araştırmasının yerini, anahtar kelime araştırması almıştır.
Bu değişen koşullar, dijital pazarlama sektörünü de dinamik tutarak yeni rekabetçi tutumlar ve stratejiler geliştirmeye odaklı hale getirmektedir. İşletmelerin ve pazarlama sektörünün bir ip üzerinde durmaya çalışarak birbirini geliştirdiği bu alanda işletmeler; marka bilinirliği, rekabet avantajı, yüksek satış gibi birçok unsurdan dolayı dijital pazarlama danışmanlığı almaktadır.

Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

Dijital pazarlama stratejileri, işletmelerin marka imajını güçlendirmelerine ve hedef kitlelerine etkili bir şekilde ulaşmalarını sağlayan önemli iletişim kanallarıdır.

  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • Sosyal Medya Pazarlaması
  • İçerik Pazarlaması
  • E-posta Pazarlaması
  • Dijital Reklamcılık
  • Influencer Pazarlaması
  • Mobil Pazarlama
  • Remarketing (Yeniden Pazarlama)

gibi pazarlama yöntemleri, dijital pazarlama alanında oldukça fazla kullanılmaktadır.

Pazarlama Danışmanlığı Ücretleri Nasıl Belirlenir?

Pazarlama danışmanlığı ücretleri, sunulan hizmetlerin kapsamına, projenin süresine, işletmenin büyüklüğüne ve danışmanların uzmanlık alanlarına göre değişmektedir.

Ahmet Topçuoğlu pazarlama danışmanlığı ücretleri için web sitesinde yer alan güncel bilgilerle iletişime geçebilir, ücretsiz 30 dakikalık görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

“fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, “fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, 

“halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, “fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, 

“fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, “fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, 

“halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”, “fakat”, “halbuki”, “hatta”, “üstelik”, “ancak”, “oysa”, “sonuçta”, “yalnız”, “çünkü”, “oysaki”, “kısacası”, “özetle”,
“böylelikle”, “ama”, “lakin”, “ayrıca”, “açıkcası”, “yani”, “sonucunda”, “böylece”, “kısaca”, “veya”, “veyahut”, “zira”, “öyleyse”,
“sonrasında”, “ardından”, “vakıa”, “gerçi”, “karşın”, “tümüyle”, “bütünüyle”, “tamamıyla”, “genelde”, “diğer”, “başka”, “önce”,
“öncesinde”, “sonra”, “yanısıra”, “ama”, “muhakkak”, “kesinlikle”, “şüphesiz”, “elbet”, “elbette”, “kuşkusuz”, “başlıca”, “bilakis”, “aksine”,
“tersine”, “devamında”, “özellikle”, “bilhassa”, “nihayet”, “nihayetinde”, “neticede”, “ayrıyeten”,